0
0

اصولی کلی هدایت تیم در طول مسابقه

590 بازدید
5/5 - (2 امتیاز)

اصولی کلی هدایت تیم در طول مسابقه:

1- برنامه بازی از آغاز مسابقه باید به دقت مورد ارزیابی قرار گیرد تا اطمینان حاصل شود که این برنامه اثربخش و کارآمد می باشد. پی بردن زود هنگام به تاکتیک های حریف و نحوه ی عملکرد بازیکنان تیم خودی می تواند کمک زیادی در این راستا بکند.

مربی باید نحوه عملکرد بازیکنان شروع کننده در اجرای برنامه های بازی را ارزیابی کند (کمک مربی یا آنالیزور تیم می تواند اطلاعات مربوط به عملکرد بازیکنان را در اختیار مربی قرار دهد.).

2- روحیه جنگندگی بسیار مهم است. مسابقه تا زمانی که امتیاز پایانی کسب نشود پایان نمی یابد و کسب هر امتیاز گامی است به سوی پیروزی. مربی باید باور داشته باشد که تیمش می تواند پیروز مسابقه باشد و باید روحیه جنگندگی را در هر رالی تقویت کند.

ایجاد انگیزه و روحیه جنگندگی در تیم ضعیف تر، در مسابقه دوتیم با سطوح مختلف می تواند باعث شود که تیم ضعیف تر در یک یا دو ست پیروز شود و یا امتیازات بالایی را کسب کند.

3- مربی در طول مسابقه ابزارهای محدودی برای تأثیر بر نتیجه دارد. اکثر کارها باید زودتر و در دوره آماده سازی تیم و برنامه ریزی برای مسابقه انجام شود. مربی حداقل 10 وسیله (6 تعویض، 2 وقت استراحت فنی، و 2 وقت استراحت) و اگر 2 وقت استراحت حریف هم به آن اضافه شود. حداکثر 12 وسیله برای تأثیر بر جریان بازی و برقراری ارتباط با بازیکنان در طول ست دارد. بنابراین او باید برنامه ریزی کاملی برای استفاده از این ابزار و رفتار درست در طول وقت های استراحت داشته باشد.

4- استفاده از بازیکنان ویژه و تاکتیک های خاص در امتیازات پایانی مثلاً استفاده از یک سرویس زن ماهر و قدرتمند در امتیاز 23-23 که از نظر ذهنی و روانی نیز کاملاً آماده است، می تواند برتری تاکتیکی برای تیم ایجاد کند. تمام آنچه که در مسابقه می خواهید انجام دهید، از قبل باید در تمرینات روی آنها تمرین شده باشد.

 

تعدیل ها در مسابقه و بازی                                                                                                                     

  • همواره برنامه اولیه ی بازی نیازمند تفکر دوباره و ایجاد تغییرات و تعدیل هایی می باشد. این تعدیل ها بر اساس تاکتیک های بیش بینی نشده حریف و یا عملکرد تیم خودی ایجاد می شود.
  • زمانی که دیدید تیم حریف از یک ارنج شروع کننده غیر منتظره برای بازی استفاده کرده است، اعتماد به نفس به تیم خود بدهید و به آنها گوشزد کنید که هنوز قادر هستند بخش زیادی از برنامه های بازی را اجرا کنند.
  • مربی ای که بتواند در طول بازی تعدیل های اثر بخش تری را ایجاد کند و بر روند بازی به نفع تیم خود تأثیر بگذارد موفق تر خواهد بود. نکته مهم این است که مربی بتواند تعدیل هایی را که در مسابقه ی پیش رو به آنها نیاز خواهد داشت پیش بینی کند و بر مبنای آنها تیم خود را به درستی تمرین دهد.

در موارد زیر مربی از تعویض بازیکن استفاده می کند:

با توجه به عملکرد بازیکنان در پست های تخصصی، نحوه عملکرد تیم حریف و سطح توانایی بازیکنان جایگزین، تغییرات و جایگزینی های لازم انجام می شود.

  • تقویت سیستم حمله یا دفاع تیم با استفاده از بازیکن ویژه
  • خارج کردن بازیکنی که خطاهای زیادی مرتکب شده یا برنامه بازی را به درستی اجرا نمی کند و یا رفتار غیر ورزشی انجام داده است.
  • دادن شانس به بازیکن ذخیره برای بازی کردن، بدون ریسک برای از دست دادن نتیجه بازی
  • ایجاد وقفه در جریان بازی یا وارد کردن بازیکنی که دستورالعمل های تاکتیکی را به بازیکنان گوشزد کند و در اجرای آنها تیم را سازماندهی کند.
  • بازیکن جایگزین باید کاملاً از نظر جسمی و ذهنی آماده ورود به بازی باشد. او باید دقیقاً وظایف خود را بداند، مربی باید به او بگوید که به چه منظور وارد بازی می شود. روی تمام تعویض ها، و استفاده از بازیکنان ویژه باید در طول دوره آماده سازی و بازی های دوستانه تمرین شده باشد. مثلاً استفاده از روش 2 تعویض (پاسور جدید در منطقه 1، و بازیکن پشت خط زن جدید به جای پاسور اصلی در منطقه 4) وظایف تهاجمی و دفاعی بازیکنان را دچار تغییر زیاد می کند. بنابراین باید خیلی روی آن تمرین شده باشد.
  • استفاده از بازیکنان ویژه، مثلاً یک بازیکن ماهر در توپگیری و دریافت اول یا یک بازیکن ماهر در دفاع روی تور و یا سرویس در انتهای هرست.
  • به غریزه و شعور خود اعتماد کنید. همه چیز را نمی توان از کتاب آموخت.
  • از تعویض با رویکرد تنبیه بازیکن استفاده نکنید.

استفاده از وقت های استراحت:

در این زمان ها استفاده از وقت استراحت نیاز است:

  • وقتی تیم حریف 3 یا 4 امتیاز متوالی کسب کرده است و برای ایجاد وقفه در ریتم بازی آنها نیاز به وقت استراحت است.
  • تیم دچار سردرگمی در اجرای برنامه های بازی شده یا بعضی بازیکنان خطاهای تاکتیکی مشابهی را انجام داده اند.
  • مربی می خواهد تاکتیکی را برای اجرای بلافاصله در بازی به بازیکنان شرح دهد. مثلاً در تاکتیک حمله از چه ترکیب هایی استفاده شود و یا استراتژی دفاع روی تور چگونه تغییر یابد.
  • در مواجه با برنامه تاکتیکی موفق حریف، مربی می خواهد تغییر تاکتیکی بدهد.
  • بازیکنان بازی را رها کرده اند و نیاز به تقویت روحیه و تهییج دارند.
  • بازیکنان نیاز به استراحت برای بازیابی توان ذهنی و جسمی دارند.

 

چند نکته درباره ی وقت استراحت:

  • مربیان به یک برنامه ساختاریافته برای وقت های استراحت نیاز دارند تا بتوانند با بازیکنان ارتباط برقرار کنند و اطلاعات لازم را به آنها بدهند. برنامه تیم در طول وقت استراحت باید طوری باشد تا اثر بخشی این ارتباط را تا حد امکان افزایش دهد و هیچ ثانیه ای هدر نرود.
  • مثلاً مربی می تواند 10 ثانیه اول را برای صحبت های خود، 10 ثانیه دوم را برای صحبت های بازیکنان و 10 ثانیه پایانی را برای نوشیدن آب یا صحبت های انفرادی اختصاص دهد.
  • در طول تمرینات نیز از وقت های استراحت استفاده کنید تا تمرینی باشد برای استفاده بهینه از وقت های استراحت در طول مسابقه.
  • برخی مربیان در وقت استراحت از بازیکنان خود سئوالات هدایتگری را می پرسند تا تمرکز آنها را افزایش دهد و به آنها درس هایی را بیاموزند که نه تنها در مسابقه جاری بلکه در مسابقات بعدی نیز به آنها کمک خواهد کرد. به خاطر داشته باشید که هر مسابقه فقط موقعیتی برای کسب یک پیروزی دیگر نیست، بلکه موقعیتی برای آموزش چیزهایی است که در مسابقات بعدی نیز کاربردی خواهند بود.

استفاده از وقفه های بین ست ها

سه دقیقه زمان بین 2 ست زمان وجود دارد که مربی می تواند برای مرور ست قبلی و گفتگو با بازیکنان برای تاکتیک های ست بعد گفتگو کند. نتایج ارزیابی بازی و آمارها و یا نظرات کمک مربی می تواند برای تغییرات تاکتیکی یا تغییر در ارنج بازیکنان مورد استفاده قرار گیرد. تمام بازیکنان باید باور داشته باشند که پیروز ست بعدی خواهند بود.

بعد از مسابقه

مسابقه تمام شده است. تیم شما یا برنده بازی شده است یا شکست خورده. بعضی از بازیکنان خوب بازی کرده اند، بعضی بد بازی کرده اند و بعضی از آنها نه خوب و نه بد. صرف نظر از اینکه تیم شما در چه سطحی بازی می کند، مهم است که بعد از بازی کارهای زیر را انجام دهید:

1- تعیین کنید که آیا به اهداف از پیش تعیین شده دست پیدا کرده اید یا نه؟

2- بازیکنان راجع به عملکرد انفرادی خود چه احساسی دارند؟ (از 1 تا 10 به خود امتیاز بدهند.)

3- نظر کلی بازیکنان را درباره مسابقه جویا شوید.

  • تیم چه کاری را خوب انجام داد؟
  • چه چیزی نیاز به پیشرفت دارد؟
  • از 1 تا 10 به تیم امتیاز بدهند.

 

4- نظر خود را درباره عناصر کلیدی مسابقه ابراز کنید:

  • اگر تیم شما پیروز شده است و خوب بازی کرده، به طور ویژه به بازیکنان بگویید که چه چیز را خوب انجام داده اند.
  • اگر تیم شما بازنده شده و خوب بازی نکرده است، یک یا دو چیز را که باید برای پیشرفت روی آنها تمرین کرد، گوشزد کنید.

5- مثبت باشید:

  • اگر تیم شما پیروز بازی شده است، مثبت بودن آسان است. اما بعضی مسابقات آنطور که شما می خواهید پیش نمی روند. حتی بعد از بدترین شکست ها، با یافتن 1 نکته مثبت، تیم خود را تهییج کنید تا با روحیه بالا تمرین را آغاز کنند و برای مسابقه بعدی آماده شوند.

واقع نگر باشید، هم نکات مثبت را بینید هم نکات منفی را. اما مثبت بیاندیشید و به فکر موفقیت و پیشرفت تیم و بازیکنان باشید

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://volleyedu.com/?p=1697
اشتراک گذاری:
واتساپتوییتر
جواد مهرگان
مربی و مدرس والیبال
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

2 نظر در مورد اصولی کلی هدایت تیم در طول مسابقه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

question