از دوران كودكي، اين نصيحت خوب را از والدين و معلّمان خود شنيدهايم: «هر دفعه يك مقدارش را انجام بده و كمكم پيش برو».
اين نصيحت اثربخش است؛ چراکه دقيقاً انعكاسدهندهي روشي است كه مغز ما ميآموزد.
هر مهارت از بخشهاي كوچكتري ساخته شده است كه متخصصین به آن اجزاي مهارت ميگويند. نسبت اجزاي مهارت به کل مهارت مانند نسبت حروف الفبا به زبان است. هرکدام از آنها بهتنهایی تقريباً بدون استفاده هستند؛ امّا وقتي با هم تركيب ميشوند، اجزاي بزرگتري ميسازند (كلمات) و وقتي اين اجزا با هم تركيب ميشوند، چيزهاي بزرگتری ميسازند (جملات و پاراگرافها). سپس آنها ميتوانند چيزي زيبا و پيچيده بسازند.
بهمنظور آغاز جزءجزءكردن مهارت، ابتدا نحوهي دقيق اجراي مهارت را در ذهن خود حکاکی كرده و دقيق آن را مرور كنيد؛ سپس از تكنيك 4 × 4 استفاده كنيد:
1) 4 جزء كليدي در اجراي اين مهارت كدامها هستند؟
2) هرکدام از اجزاي كليدي را به 4 جزء كليدي تجزيه كنيد.
هرکدام از اجزاي كليدي را آنقدر تمرين كنيد تا در آن ماهر شويد. براي مهارت در اجزاي كليدي بايد در همهي اجزاي ريزتر آن ماهر شويد و آنها را خوب به هم وصل كنيد؛ سپس بايد اين اجزاي كليدي را به هم وصل كنيد تا بهتدریج، کل مهارت ساخته شود؛ مانند قطعات يك پازل بايد دقيق در كنار هم قرار گيرند تا شكل نهايي، كامل يا درست شود.
مهم نيست چه مهارتي را قصد داريد كه بياموزيد. الگوي يادگيري، هميشه مشابه است. کل مهارت را ببينيد. آن را به عناصر سادهتر تجزيه كنيد. در اجراي آن عناصر، ماهر شويد. سپس آنها را به هم وصل كنيد و تعداد تكرارهاي باكيفيت را بالا ببريد.
مثلاً مهارت آبشار را ميتوان به چهار بخش كليدي تجزيه كرد:
1 ـ گام برداشتن
2 ـ پريدن و آمادهسازي دست براي ضربه
3 ـ ضربه به توپ
4 ـ فرود متعادل و ادامهي بازي